W raz z pojawieniem się mat silikonowych pojawiły się nowe możliwości stosowania usprawnień w kuchni - nie tak dawano pojawił się papier do wypieków, co było dla mnie rewelacyjnym wynalazkiem. Dzięki macie silikonowej jest jeszcze lepiej - można na niej piec i nie martwić się, że nie będzie można ciasta oderwać - zresztą nie tylko ciasta. Jest doskonała np. do wylewania orzechów w karmelu - na pralinę.
Niedawno zaczęłam stosować matę do zwijania rolady biszkoptowej - zamiast ściereczki. Lniana ściereczka powodowała to, że nie za bardzo przepadałam za pieczeniem rolad. Szczegóły dotyczące przygotowania i pieczenia na moim blogu - jak zrobić roladę biszkoptową?
WYKONANIE:
WYKONANIE:
- Rolada gorąca, upieczona na papierze do wypieków.
- Przykryć ją nowym kawałkiem papieru do pieczenia. Jeśli nie jest dopieczona z wierzchu, odwrócić i podpiec krótko z drugiej strony.
- Papier do pieczenia oderwać i przyłożyć z powrotem do ciasta. Przyłożyć na wierzch matę silikonową przewrócić na drugą stronę - tak żeby mata znalazła się na spodzie. Oderwać papier z drugiej strony i położyć go z powrotem - papier znajduje się z dwóch stron rolady. Następnie od razu - gorące zwinąć razem z papierami i matą.
- Zostawić do wystygnięcia - stygnie, poprzez parowanie tylko po bokach, ale za to jest bardziej elastyczna. Stygnięcie trwa na pewno dłużej niż w ściereczce - najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
- Po wystygnięciu, zdjąć papiery. Przełożyć masą i zwinąć w samą matę silikonową, pozostawić do stężenia. Po stężeniu odwinąć matę i udekorować.
POLECAM! - mój wypróbowany sposób, nie wiem, czy tak ktoś robi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz