SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki uniwersalnej
75 g cukru pudru
1 cukier z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
krem:
małe opakowanie ricotty 175 - 200 ml.
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min.30%
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z 1/2 laski wanilii
żel:
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wrzątku
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
- Wbić żółtko,wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny - można przygotować wcześniej i zamrozić.
- Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę tarty, nakłuć gęsto widelcem. Piec w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min.
Krem:
- Ricottę odsączyć na gęstym sicie, albo wyłożonym gazą.
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody - zostawić do napęcznienia, potem rozpuścić wstawiając z naczyniem do wrzącej wody.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Ricottę zmiksować, połączyć z żelatyną, a następnie wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.
WYKONANIE:
- Żel do owoców: zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie studzić od razu bardzo, można utrzymywać w lekko ciepłej wodzie, bo szybko tężeje. Jak stężeje zagrzać w ciepłej wodzie.
- Na upieczoną tartę, wyłożyć krem, na wierzch owoce - smarować pędzlem wystudzonym, ale jeszcze płynnym żelem.
SMACZNEGO!
Przepraszam, ale zapomniałam dopisać wielkość tarty - jest o średnicy 28 cm.
OdpowiedzUsuń