8 czerwca 2014

Tarta - truskawki i pitaja na kremie z ricotty


Wyśmienita tarta z kremem z ricotty, truskawkami i pitają. Owoce przykryte cienką warstwą przezroczystego, cytrynowego żelu - co pozwala na większą trwałość świeżych owoców. Pitaja - smoczy owoc jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i jest niskokaloryczny. Poza tym bez wyraźnego smaku - za to bardzo dekoracyjny. Tarta na kruchym spodzie z kremem na bazie ricotty z dodatkiem soku z cytryny i ziarenkami wanilii. Zachęcam do zrobienia - niekoniecznie z pitają, można do truskawek dodać inny owoc, albo same truskawki.

SKŁADNIKI:

ciasto:
200 g mąki uniwersalnej
75 g cukru pudru
1 cukier z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody

krem:
małe opakowanie ricotty 175 - 200 ml.
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki min.30%
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z 1/2 laski wanilii

żel:
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka wrzątku
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
  • Wbić żółtko,wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników. 
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny - można przygotować wcześniej i zamrozić.
  • Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę tarty, nakłuć gęsto widelcem. Piec w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min. 
Krem:
  • Ricottę odsączyć na  gęstym sicie, albo wyłożonym gazą.
  • 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody - zostawić do napęcznienia, potem rozpuścić wstawiając  z naczyniem do wrzącej wody.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Ricottę zmiksować, połączyć z żelatyną, a następnie wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.
WYKONANIE:
  1. Żel do owoców: zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie studzić od razu bardzo, można utrzymywać w lekko ciepłej wodzie, bo szybko tężeje. Jak stężeje zagrzać w ciepłej wodzie. 
  2. Na upieczoną tartę, wyłożyć krem, na wierzch owoce - smarować pędzlem wystudzonym, ale jeszcze płynnym żelem.
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Przepraszam, ale zapomniałam dopisać wielkość tarty - jest o średnicy 28 cm.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...