Libańska zupa, bez wyszukanych składników. Poszukuję ciekawych w smaku zup, bo co do zup jestem grymaśna. Ta zupa pochodzi z libańskich przepisów, nieznacznie przeze mnie zmieniony. Najlepiej zrobić ją po upieczeniu kurczaka, szczególnie praktyczna będzie dla tych, którzy z pieczonego kurczaka jedzą tylko udka i trochę piersi - mam na myśli swoje domostwo. Zupę gotuje się na resztkach z pieczonego kurczaka - wcześniej trzeba obrać z chudych kawałków mięsa. Wywar odcedzić, dodać obrane kawałki mięsa, do tego przesmażona cebula z marchewką i tymiankiem - część zmiksowana i zielony groszek. Pachnąca i aromatyczna - do tego pieczywo na szybko, zamieszane tylko łyżką, które zdążymy upiec w czasie przygotowywania zupy.
SKŁADNIKI: na ok. 2,5 litry zupy
Resztki z pieczonego kurczaka, w tym ok. 300 g mięsa
2 cebule
3 marchewki
1 łyżka świeżego tymianku
200 g zielonego groszku - może być mrożony
olej do smażenia
3 łyżki greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
ZUPA: - Obrać z mięsa kurczaka - resztę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu.
- Przygotować pieczywo, wg przepisu na błyskawiczne bułeczki - wstawić do piekarnika.
- Kontynuować przygotowanie zupy.
- Kurczaka obrać z ładnych kawałków mięsa i odłożyć, resztę zalać ok. 1,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
- Cebulę, marchew i tymianek pokroić drobno i przesmażyć na oleju, na małym ogniu ok. 10 min - połowę tego przełożyć do garnka, w którym będziemy łączyć zupę, drugą połowę zmiksować blenderem - dodając trochę rosołu.
- Do garnka z warzywami dodać warzywa zmiksowane, kawałki kurczaka - zalać przecedzonym wywarem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, pod koniec dodać zielony groszek, ewentualnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Jeśli rosół jest tłusty - można go odtłuścić, przykładając do powierzchni złożony ręcznik papierowy.
- Wymieszać jogurt grecki, sok z cytryny, szczyptę soli i wyciśnięty czosnek - dodawać bezpośrednio do miski.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz