Doskonała propozycja słodyczy na sylwestra i na inne przyjęcia. Na dodatek są bez mąki - bezglutenowe. Nie potrzebują talerzyków, krojenia - można ułożyć w papilotkach. Są mięciutkie i aromatyczne obtoczone w ulubionych posypkach - dla każdego coś dobrego.
Jak podaje Wikipedia te słodycze znane są od co najmniej z 18 wieku rozpowszechnione w Hiszpanii. Wykorzystywane były do dzielenia się nimi po uroczystościach religijnych. Mają różne nazwy w zależności od regionu - katalońskie to Panellets. Tam są tradycyjnie wypiekane - przywiązuje się wagę do jakości, w związku z tym mają niezmienny skład, nie wolno dodawać barwników, konserwantów, nawet mąki - są tylko z naturalnych składników. Do posypek wykorzystuje się jeszcze skórkę pomarańczową, pigwę, różne dżemy, trawę cytrynową i inne drobne naturalne produkty m.in. jak niżej.
Jak podaje Wikipedia te słodycze znane są od co najmniej z 18 wieku rozpowszechnione w Hiszpanii. Wykorzystywane były do dzielenia się nimi po uroczystościach religijnych. Mają różne nazwy w zależności od regionu - katalońskie to Panellets. Tam są tradycyjnie wypiekane - przywiązuje się wagę do jakości, w związku z tym mają niezmienny skład, nie wolno dodawać barwników, konserwantów, nawet mąki - są tylko z naturalnych składników. Do posypek wykorzystuje się jeszcze skórkę pomarańczową, pigwę, różne dżemy, trawę cytrynową i inne drobne naturalne produkty m.in. jak niżej.
SKŁADNIKI: ok. 22 szt.
125 g mielonych migdałów
125 g cukru
125 g ugotowanych ziemniaków (ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte przez praskę)
2 żółtka
1 roztrzepane jajko - do posmarowania
olej do rąk
posypki do obtoczenia - mogą być inne, dowolne
pestki pinii
sezam
posiekane orzechy ziemne
całe orzechy laskowe
wiórki kokosowe
dżem morelowy
trochę rozpuszczonej czekolady białej i ciemnej
PRZYGOTOWANIE:
- Z migdałów, cukru, ziemniaków i żółtek zagnieść ciasto.
- Toczyć z ciasta kulki - układać od razu na papierze do pieczenia - wielkości niecałe 15 ml. (nie dokładnie wypełniona płaska łyżka). Żeby ciasto się nie lepiło do rąk, dobrze jest posmarować olejem wnętrze dłoni i najlepiej najpierw utoczyć wszystkie kulki, a potem je obtaczać.
- Kulki obtaczać w orzechach, sezamie, wiórkach, niektóre zostawić nie obtoczone. Maczając w oleju trzonek np. wałka zrobić w niektórych kulkach wgłębienie. Wgłębienie zostanie po upieczeniu.
- Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej - do obeschnięcia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 160º C
- Posmarować kulki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu - we wgłębienia włożyć po niedużej ilości czekolady, białej czekolady - włożyć w nią orzech laskowy, przetarty dżem morelowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz