Sałatka warstwowa z selerem konserwowym, kukurydzą, jajkiem, porem, jabłkiem, ananasem i serem żółtym. Na pewno sprawdzi się doskonale na domowego "Sylwestra", ale i na każde inne przyjęcie. Z podobnych składników robione są różne wersje takiej sałatki, często spotykam się z kapiącą od majonezu, albo tylko z trzech z pośród powyższych składników. Ta jest najlepsza, na taką sałatkę zawsze mam w domu produkty, nie wymaga dużo pracy, bo większość nie wymaga rozdrabniania. Majonez jest tylko między dwoma warstwami - pozwala to zredukować jego ilość do minimum i dzięki temu czuje się soczystość i smak innych składników. Nie wymaga dodatkowego przyprawiania, co sprawia, że jest zawsze dobra.
SKŁADNIKI: wg kolejności od dołu:
1 mały słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
3-4 jaja - ugotowane na twardo
majonez
1 nieduży por (biała część) + dwie szczypty soli
2 jabłka + sok z 1/2 cytryny
majonez
1 puszka ananasa
200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda, edamski)
PRZYGOTOWANIE:
- Odsączyć z zalewy oddzielnie: seler, kukurydzę i ananas - pokroić w kostkę.
- Pora pokroić na bardzo cienki talarki, posolić - wygnieść ręką.
WYKONANIE:
- Na dnie salaterki ułożyć seler, na to kukurydzę, jajko starte na grubej tartce - docisnąć i uklepać widelcem - posmarować majonezem.
- Do oddzielnej miseczki zetrzeć na tartce jabłko - skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
- Na pierwszą warstwę majonezu rozłożyć por, na to jabłko - docisnąć i uklepać widelcem - posmarować majonezem.
- Na to ułożyć ananasa i posypać żółtym serem startym na tartce o drobnych oczkach.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz