Taki piernik można jeszcze zacząć robić - na święta będzie w sam raz. Surowe ciasto powinno leżakować 2 - 4 tygodnie, a 3 - 4 dni przed świętami wystarczy przełożyć do formy i upiec. Na drugi dzień* po przełożeniu powidłami przy krojeniu był twardy - ale w jedzeniu rozpływał się w ustach - był miękki i wilgotny. Z tego ciasta można zrobić również pierniczki wycinane foremkami lub pieczone w małych foremkach. Można przełożyć powidłami, masą orzechową czy migdałową i polać rozpuszczoną czekoladą. Ten jest przełożony powidłami morelowymi.
SKŁADNIKI: 2 formy 11 x 37 cm
500 g miodu
2 szklanki cukru
250 g masła (lub smalcu)
1 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 - 3 torebki** przyprawy do piernika
garść posiekanych orzechów
drobno posiekana skórka pomarańczowa
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczanej
1/2 szklanki mleka
Do przełożenia:
powidła śliwkowe- ja dałam morelowe
Do przełożenia:
powidła śliwkowe- ja dałam morelowe
Polewa - bardzo dobra nie lepiąca - dobra do pierniczków
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
150 g czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Miód, cukier i masło - mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Masę przestudzić.
- Do przesianej mąki dodać sól, przyprawy, skórkę i orzechy - wymieszać.
- Do przestudzonej masy dodać mąkę, roztrzepane jaja i na koniec sodę rozpuszczoną w mleku.
- Ciasto bardzo dobrze wyrobić - najlepiej mikserem.
- Ciasto przełożyć do miski (najlepiej do kamionkowej), przykryć ściereczką i zostawić w chłodzie na 2 - 4 tygodni. Jeśli nie mamy takiego miejsca można zostawić w lodówce, ale trzeba inaczej zabezpieczyć ciasto, żeby nie obsychało: przykryć folią spożywczą, w której zrobić dziurki wykałaczką. Na wierzch położyć ściereczkę lub ręcznik papierowy - dobrze byłoby go zwilżać co jakiś czas.
WYKONANIE:
- Ciasto wyjąć przed pieczeniem z lodówki, aby nie było bardzo zimne.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 - 170º C
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy - podwaja wielkość w trakcie pieczenia. Piec ok. 1 godziny - przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan wypieczenia patyczkiem.
- Piernik wystudzić, przełożyć do pojemnika na ciasto, albo zawinąć w pergamin i zostawić na kilka dni.
- Można od razu po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć powidłami, czy masą zawinąć w pergamin i obciążyć.
- Polać polewą czekoladową. Składniki na polewę rozpuścić nad parą. Polałam częścią polewy, jak zastygła ta polewa, po niej polałam jeszcze cienką stróżką drugą część polewy.
*Piekłam wczoraj, jak wystygł - na wieczór przełożyłam go powidłami i obciążyłam. Dzisiaj rano polałam polewą i już go jedliśmy - jest już bardzo dobry do jedzenia.
**Ja dałam 2 łyżki mielonych przypraw: cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż.
**Ja dałam 2 łyżki mielonych przypraw: cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz