3 grudnia 2015

Pierniczki - dwa migdały

Są to ciastka podobne do pierników, bo zawierają miód i przyprawy korzenne. Pochodzą z Niemiec o nazwie Printen, których nazwa i receptura jest chroniona. Początkowo słodzone były miodem, a ostatnio syropem buraczanym, ja z braku syropu - dałam miód.  Przepis pochodzi z niemieckiego czasopisma Neue mode 11/74.
Są jaśniejsze i mniej korzenne jak inne pierniczki. Oprócz migdałów na wierzchu - w cieście są posiekane orzechy laskowe i migdały. Smak wzbogacony tartą skórką pomarańczową i wodą różaną. Na drugi dzień po upieczeniu były takie twarde, że nie można było ich ugryźć - żeby spróbować trzeba było ułamać, a le mimo tego bardzo mi smakowały. Warto zrobić je dużo wcześniej przed świętami, żeby zmiękły - najlepiej zamknąć w puszce z jabłkiem. Te ciasteczka w sobie mają to "coś", że nawet twarde chce się gryźć - aromatyczne i pyszne.

SKŁADNIKI: 60 - 70 sztuk

125 g cukru
425 g miodu/syropu

500 g mąki
1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy 
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
50 g drobno posiekanych migdałów

1/2 łyżki amoniaku
1 łyżka wody różanej
1 łyżka oleju

wierzch:
1 białko
ok. 100 - 120 obranych migdałów

lukier:
80 g cukru pudru
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:
  • Syrop i cukier stopić na małym ogniu - nie gotować.
  • Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, przyprawami i posiekanymi orzechami i migdałami.
  • Połączyć razem syrop z mąką, dodać pozostałe składniki - dobrze wyrobić.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć, żeby nie obsychało i zostawić w temperaturze pokojowej 1-2 dni.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 180º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2.  Ciasto wyrobić powtórnie. Wałkować na 1/2 cm. Kroić prostokąty 2 i 1/2 na 6 cm. 
  3. Układać od razu na blasze z odstępami - rosną w trakcie pieczenia. Ułożone na blasze posmarować roztrzepanym białkiem, przybrać migdałami. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu, polukrować.
  4. Lukier: cukier puder zalać gorącą wodą, mieszać wałkiem kulką do rozpuszczenia cukru.
SMACZNEGO!
















*Źródło: Neue mode 11/74 "Printen"

3 komentarze:

  1. Ale pachnie świętami. :) Cudne pierniczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy orzechy i migdały te do ciasta należy obrać ze skórki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechów włoskich nigdy nie obieram. Migdały zawsze obieram. Sparzam wodą raz, odlewam ją i zaraz sparzam drugi raz. Jak skórka zaczyna odstawać od migdała, odlewam wodę i jeszcze wilgotne obieram. Jak wyschną trzeba zalać wrzątkiem znowu, bo skórka z powrotem przywiera.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...