Murzynek, ambasador - ciemne ciasto, uniwersalne, wilgotne, pulchne i szybkie w zrobieniu. Po upieczeniu, jeszcze gorący nakłuwa się gęsto wykałaczką i rozsmarowuje po wierzchu polewę - dzięki temu wnika ona do wnętrza i ciasto staje się wilgotne. To jest bardzo stary, dobry przepis. Czasami nie do końca jesteśmy zadowoleni z wypieków - nie zawsze wystarczy wymieszać składniki. Kiedyś ten murzynek nie wyrastał tak jak chciałam. Wystarczyło zmienić kolejność łączenia składników - zwróćcie na to uwagę. Korzystając z tego przepisu, robiłam sernik na ciemnym spodzie. Można go zrobić z jabłkami - dodać na koniec pokrojone w kostkę, czy inne owoce, bakalie, orzechy. Można przełożyć jak piernik powidłami, czy masą. Ja po zrobieniu zdjęć przełożyłam go masą czekoladową, bo lubię jak ciasto ma jeszcze to "coś".
SKŁADNIKI: średnica formy 26 cm z kominkiem
1/2 szklanki wody
250 g masła
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
dodatkowo:
100 g czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka wlać wodę, masło, cukier i kakao - podgrzać, mieszając - do zagotowania. Zdjąć z ognia, odlać 1/2 szklanki - resztę przestudzić.
- Włączyć piekarnik na 180º C. Formę wysmarować tłuszczem, albo wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia - wymieszać, zrobić wgłębienie - wbić do niego żółtka. Przestudzoną w rondelku polewę (nie musi być całkiem wystudzona) wlewać na żółtka jednocześnie miksując mikserem z łopatkami - stopniowo zagarniając mąkę, aż do połączenia całej polewy z mąką.
- Ubić białka, połączyć delikatnie z resztą.
- Piec ok. 50 min - do suchego patyczka.
- Podgrzać 1/2 szklanki odłożonej polewy, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić mieszając.
- Jeszcze gorące nakłuć gęsto wykałaczką i polać stopniowo polewą, żeby dobrze nasączyć przez zrobione otworki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz