Poniżej, w jaki sposób gotuje się kasze - na przykładzie kaszy i ryżu na sypko. Pozostałe kasze na sypko gotuje się tak samo, tylko zmienia się ilość wody. Kasze sypkie są dużo tańsze niż w woreczkach, a gotowane w tradycyjny sposób są lepsze. Kaszę gryczaną ja najczęściej gotuję z dodatkiem ryżu - w proporcji 3/4 szklanki kaszy i 1/4 szklanki ryżu - ale to jest dowolność.
Kasze drobne rozklejane - najpierw miesza się z części wody, czy mleka i dopiero wlewa na wrzątek (podobnie jak budyń). Proporcje płynu i kaszy na blogu
Kasze - zdrowe, pożywne, szybkie w przygotowaniu, duża różnorodność - powoli wracają do łask - u mnie też.
Kasze drobne rozklejane - najpierw miesza się z części wody, czy mleka i dopiero wlewa na wrzątek (podobnie jak budyń). Proporcje płynu i kaszy na blogu
Kasze - zdrowe, pożywne, szybkie w przygotowaniu, duża różnorodność - powoli wracają do łask - u mnie też.
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy gryczanej, ryżu
1 1/2 szklanki wody
łyżeczka masła, oleju
sól
PRZYGOTOWANIE:
1 1/2 szklanki wody
łyżeczka masła, oleju
sól
PRZYGOTOWANIE:
- kaszę gryczaną przebrać usunąć zanieczyszczenia - czyli to,co nie jest ziarnem - najczęściej są to ciemne, nie wyłuskane ziarna kaszy, kamyczki, kawałki łodyg,
- wypłukać (nie moczyć długo), odsączyć na sicie.
WYKONANIE:
- Zagotować wodę z dodatkiem tłuszczu (olej, masło), osolić.
- Wsypać na wrzątek odsączoną kaszę, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć. Można jeszcze raz, czy dwa zamieszać zanim kasza wchłonie wodę.
- Jak pojawią się w kaszy dziurki to już nie wolno mieszać, ale jeszcze chwilę podgrzewać. Od tego momentu trzeba pilnować, w razie potrzeby zsunąć na brzeg palnika, bo lubi przywierać Jak woda zostanie całkowicie wchłonięta (nie będzie już parować mocno przez dziurki) wyłączyć ogień - kasza jeszcze nie ugotowana.
- Teraz trzeba sprawić, by została utrzymana ta temperatura kaszy, ja stosuję dwie metody:
- Jeden sposób bardzo dobry z tego względu, że można przygotować dużo wcześniej, wtedy nie zajmuje czasu w porze obiadowej. Można to zrobić kilka godzin wcześniej - dobrze przechowana będzie jeszcze gorąca za 8 - 10 godzin (ale może być dobra już za 2 godziny). Garnek obłożyć papierem, owinąć folią, zawinąć w koc i położyć najlepiej w ciepłym miejscu. Ja zawijam w kawałek starego polaru i mam uszyty z ocieplanej kurtki specjalny woreczek i wkładam pod złożone koce.
- Jeśli chcemy mieć kaszę szybciej - wkładamy kaszę w przykrytym garnku do piekarnika temperatura ok. 100 º C - kasza będzie dobra za ok.15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz