Konfitura - sodka i pyszna jak miód. Syrop, który z niej został może służyć jako "golden syrup" - dodatek wielu ciast i deserów. Nie planowałam, że jeszcze coś będę robić w tym roku z gruszek, ale nie lubię jak się coś marnuje, a zostały gruszeczki takie, że po usunięciu gniazd i obraniu niewiele co by z nich zostało - a tu takie cudo. Gruszki są bardzo dobre i rewelacyjny syrop, którego zostało w nadmiarze też - na pewno go wykorzystam. Pierwszy raz robiłam konfiturę z tego przepisu, bo nie podobała mi się ta proporcja - na 1 kg gruszek - 1,5 kg cukru. I tak rzeczywiście jak myślałam ten syrop jest na 3-4 kg gruszek.
SKŁADNIKI:
3 kg gruszek
1 kg cukru
sok z cytryny
2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować słoiki - umyć, wyparzyć.
- Owoce, umyć przebrać.
- Nastawić garnek z wodą do gotowania gruszek. Przed wrzucaniem do gotowania gruszek dodać sok z cytryny.
- Nastawić garnek z wodą do gotowania syropu (ale na razie nie gotować)
- Obierać gruszki - małe można zostawić w całości i z ogonkiem, ale usuwać resztki dna kwiatowego.
- Obrane gruszki od razu wrzucać na wrzątek i gotować do miękkości - sprawdzać najlepiej wykałaczką, czy dobrze wchodzi - odcedzać te które są już ugotowane i odkładać.
- Jak będziemy mieli większość gruszek ugotowanych:
- - nastawić wodę na syrop - cukier dodawać stopniowo, żeby się nie skarmelizował, tylko rozpuścił. Doprowadzić do wrzątku. Wyłączyć ogień, zdjąć szumowiny.
WYKONANIE:
- Ugotowane gruszki włożyć do wrzącego syropu - zagotować z gruszkami i od razu odstawić. Zostawić w syropie na kilka godzin - w trakcie stygnięcia wstrząsać ruchem kolistym.
- Po kilku godzinach odcedzić owoce z syropu.
- Sam syrop zagotować i utrzymywać ten stan przez kilkanaście minut.
- Teraz włożyć gruszki do syropu i gotować, aż staną się lekko przejrzyste.
- Układać w słojach i zamykać.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z "Przetwory domowe " - wydanie specjalne Redakcji Tygodnika "Zwierciadło" z 1981 r.- oczywiście trochę przeze mnie zmienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz