6 października 2013

Konfitura z gruszek


























Konfitura - sodka i pyszna jak miód. Syrop, który z niej został może służyć jako "golden syrup" - dodatek wielu ciast i deserów. Nie planowałam, że jeszcze coś będę robić w tym roku z gruszek, ale nie lubię jak się coś marnuje, a zostały gruszeczki takie, że po usunięciu gniazd i obraniu niewiele co by z nich zostało - a tu takie cudo. Gruszki są bardzo dobre i rewelacyjny syrop, którego zostało w nadmiarze też - na pewno go wykorzystam. Pierwszy raz robiłam konfiturę z tego przepisu, bo nie podobała mi się ta proporcja - na 1 kg gruszek - 1,5 kg cukru. I tak rzeczywiście jak myślałam ten syrop jest na 3-4 kg gruszek.

SKŁADNIKI:

3 kg gruszek
1 kg cukru
sok z cytryny
2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować słoiki - umyć, wyparzyć.
  • Owoce, umyć przebrać.
  • Nastawić garnek  z wodą do gotowania gruszek. Przed wrzucaniem do gotowania gruszek dodać sok z cytryny.
  • Nastawić garnek z wodą do gotowania syropu (ale na razie nie gotować)
  • Obierać gruszki - małe można zostawić w całości i z ogonkiem, ale usuwać resztki dna kwiatowego.
  • Obrane gruszki od razu wrzucać na wrzątek i gotować do miękkości - sprawdzać najlepiej wykałaczką, czy dobrze wchodzi - odcedzać te które są już ugotowane i odkładać.
  • Jak będziemy mieli większość gruszek ugotowanych: 
  • - nastawić wodę na syrop - cukier dodawać stopniowo, żeby się nie skarmelizował, tylko rozpuścił. Doprowadzić do wrzątku. Wyłączyć ogień, zdjąć szumowiny.
WYKONANIE:
  • Ugotowane gruszki włożyć do wrzącego syropu - zagotować z gruszkami i  od razu odstawić. Zostawić w syropie na kilka godzin - w trakcie stygnięcia wstrząsać ruchem kolistym.
  • Po kilku godzinach odcedzić owoce z syropu.
  • Sam syrop zagotować i utrzymywać ten stan przez kilkanaście minut.
  • Teraz włożyć gruszki do syropu i gotować, aż staną się lekko przejrzyste.
  • Układać w słojach i zamykać.
SMACZNEGO!




Przepis pochodzi z "Przetwory domowe " - wydanie specjalne Redakcji Tygodnika "Zwierciadło" z 1981 r.- oczywiście trochę przeze mnie zmienione.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...