Rewelacyjna nalewka, o bardzo ciekawym smaku z nutą goryczy - co daje dodatek cytryny ze skórką. Robię ją od kilku lat, ale dzisiaj dopiero zobaczyłam, że znana jest też pod tą nazwą w internecie. Różnią się jednak trochę m.in. ilością cukru. W moim przepisie była szklanka cukru - tak zrobiłam pierwszym razem. W następnym roku nie sięgnęłam do przepisu i zrobiłam przez omyłkę z kilograma. I okazuje się, że w internecie są przepisy i ze szklanką cukru i z kilogramem cukru.
Mówiąc krótko - obie są wyjątkowe, tylko ta z 1 kg jest bardziej likierem niż nalewką.
SKŁADNIKI:
1/2 kg jasnych winogron
1/2 kg ciemnych winogron
1/2 kg śliwek
1 łyżka rodzynek
1 cytryna
1 szklanka cukru
750 ml. spirytusu
250 ml. wody
PRZYGOTOWANIE:
- Spirytus wlać do wody i zmieszać.
- Rodzynki i wyszorowaną cytrynę sparzyć.
- Owoce umyć, śliwki wydrylować, duży winogron można poprzecinać na pół.
- Cytrynę pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
Wrzucić owoce, rodzynki, cytrynę do dużego słoja.
Zasypać cukrem.
Zalać wódką.
Odstawić na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlać i odstawić. Czym dłużej tym lepiej.
Na zdjęciu powyżej jest z ubiegłego roku. Ale w tym roku też nastawiłam.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz