SKŁADNIKI: rozmiar tarty 39 cm.
500 g mąki
300 g masła - zimne
4 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody
4 czubate łyżki kaszy manny
200 g marcepanu albo zmielonych z cukrem migdałów
1,5 kg śliwek węgierek
5 łyżek brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki umyć, osączyć z wody, ew. wytrzeć.
- Do mąki wrzucić masło - posiekać nożem jak najdrobniej. Wsypać cukier, wodę - szybko połączyć i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę.*
- Ciasto ponakłuwać widelcem - wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 230 C na 30 - 40 minut.
- Śliwki pokroić nożem na ćwiartki.
WYKONANIE:
- Marcepan pokruszyć - zmieszać z kaszą manną i wysypać na lekko przestudzone ciasto.
- Na marcepanową kruszonkę poukładać śliwki zaczynając od brzegów formy skórką do dołu.
- Posypać po wierzchu brązowym cukrem.
- Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 250 C na ok. 20 min. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze w piekarniku na 10 min.
- Podawać najlepiej ciepłe - można podgrzewać.
*ja wyłożyłam papierem do pieczenia, bo moja nie miała ozdobnych brzegów.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: 198/Twój STYL
Piekłem bez masy marcepanowej, tylko z samą kaszą manną i też było bardzo dobre - pycha.
OdpowiedzUsuń