Rajskie jabłuszka są bardzo dekoracyjne, wyglądają na słodkościach jak wisienka, a są lepsze do dekoracji niż wisienka, bo da się zostawić ogonek - jeśli macie możliwość zdobycia tych owoców - warto zrobić takie małe cudeńka.
SKŁADNIKI:
1 kg rajskich jabłuszek*
1/2 + 1/2 kg cukru
1 szklanka płynu odcedzonego z podgrzewania jabłuszek
PRZYGOTOWANIE:
Owoce zrywamy z ogonkami i nie obrywamy ich do obróbki. Owoce przebrać - zostawić tylko zdrowe i nieuszkodzone, usunąć resztki dna kwiatowego. Umyć, osuszyć i każdy owoc nakłuć w kilku miejscach wykałaczką
Przygotować słoiki - lepiej mniejsze, albo różnej wielkości. Do tortu większy, a do deseru "dla dwojga" malutki".
WYKONANIE:
- Jabłuszka włożyć do rondla, zalać zimną wodą tak, aby tylko były przykryte i podgrzewać na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Wyłączyć ogień, zostawić jeszcze chwilę w rondlu i odcedzić. Odmierzyć 1 szklankę płynu, resztę wylać. Odcedzone jabłuszka włożyć z powrotem do pustego rondla.
- W oddzielnym naczyniu zagotować płyn i 1/2 kg cukru - zagotować i od razu zalać nim jabłuszka. Pozostawić do następnego dnia.
- Następnego dnia odcedzić z syropu jabłuszka. Wlać syrop do rondla, dodać 1/2 kg cukru - zagotować. Do wrzącego syropu włożyć jabłuszka. Podgrzewać na małym ogniu, nie powinny wrzeć, co jakiś czas zdejmując z ognia i kolistym ruchem rondla mieszać. Ugotować aż będą lekko przejrzyste. Ale nie gotować zbyt długo, bo syrop może zacząć się trochę karmelizować.
- Jak uznamy, że już są dobre - władać ostrożnie do słoików, zalewać syropem. Brzeg słoiczków powycierać z syropu na mokro i do sucha, wytrzeć do sucha zakrętki i od razu zakręcać.
*Jeśli mamy większą ilość, lepiej pierwszą fazę w której się podgrzewa podzielić na kilka porcji, żeby nie podgrzewać długo. Jak włoży się dużo do zimnej wody, będą się podgrzewały długo i mogą się rozpadać, albo pękać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz