Kiszona kapusta, łosoś, śliwki wędzone i inne dodatki. Bardzo pożywna sałatka - kryjąca w sobie całe bogactwo witamin i minerałów. Doskonała na zimowe śniadania, podwieczorek, czy spotkanie towarzyskie. A może na wigilię?
SKŁADNIKI:
200 g wędzonego łososia
3/4 szklanki odciśniętej kapusty kiszonej
1 mała czerwona cebula
10 śliwek wędzonych
5 szt. suszonej moreli
3 orzechy włoskie
trochę suszonej żurawiny
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Łososia - jeśli nie sałatkowy - pokroić na większe kawałki.
Kapustę - jeśli trzeba pokroić drobniej.
Cebulę drobno posiekać.
Śliwki, żurawinę przelać wrzątkiem na sicie.
Morele zalać wrzątkiem i trochę pomoczyć, żeby zmiękły.
Śliwki, morele, orzechy pokroić w paski,
Wsypać wszystko do miski, wycisnąć sok z cytryny, sól, pieprz, oliwkę - wymieszać do połączenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz