Sernik dla smakoszy gorzkiej czekolady. Bardzo cienka warstwa bardzo kruchego ciasta - tylko po to żeby było lepiej nakładać na talerzyki. Delikatny jak puch sernik i gruba warstwa niesamowitej - dość sztywnej czekolady - całość tworzy duet doskonały.
SKŁADNIKI: forma 24/34
ciasto:
150 g mąki
90 g masła
45 g cukru
1 łyżeczkę gęstej śmietany
1 żółtko
szczypta soli
ser:
500 g twarogu
200 g cukru
4 żółtka
1 szklanka mleka
8 łyżeczek żelatyny + 1/2 szkl. wody
1/2 l. śmietany
trufla:
500 g gorzkiej czekolady
0,75/1 l śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
50 ml. alkoholu (ja dałam ajerkoniak)
PRZYGOTOWANIE:
- Wysypać mąkę na stolnicę - włożyć zimne masło - siekać nożem na drobno, żeby jak najpóźniej zacząć zlepiać rękoma. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko, śmietanę - zlepić szybko palcami - nie gnieść długo - zawinąć w folię i na 2 godziny do lodówki. Wylepić spód formy nakłuć widelcem i piec ok. 10 min. w temp. 220º C - wystudzić.
- Czekoladę najlepiej podgrzać - albo nad parą, albo jeśli jest wyłączony, ale jeszcze ciepły piekarnik - włożyć na chwilę w naczyniu, albo posiekać. Zagotować śmietanę - od razu wyłączyć i od razu dodać czekoladę, zamieszać do połączenia na jednolitą masę, jeśli czekolada była zimna odczekać chwilę i zamieszać co jakiś czas do uzyskania jednorodnej masy - wystudzić, ale nie oziębić - czekolada nie może zesztywnieć.
- Twaróg zmielić najlepiej przez sitko pasztetowe w maszynce do mięsa, albo rozdrabniaczem (ja używam rozdrabniacza)
WYKONANIE:
- Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki wody - zostawić do napęcznienia.
- Żółtka utrzeć z cukrem - tylko rozetrzeć. Zagotować mleko wlać część gorącego do żółtek - zamieszać energicznie, wlać z powrotem do pozostałego gorącego mleka i mocno podgrzać, mieszając - prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia - dodać żelatynę - zamieszać do rozpuszczenia i wystudzić, ale nie za długo, żeby nie stężało.
- Jak masa żółtkowa ostygła - ubić śmietanę na sztywno*
- Połączyć masę żółtkową najpierw z serem, później ze śmietaną, mieszając łyżką.
- Wyłożyć masę serową na wystudzony kruchy spód.
- Do ostudzonej, gęstniejącej czekolady dodać cukier, alkohol i ubić mikserem na najwyższych obrotach do napuszenia i zmiany barwy czekolady na trochę jaśniejszą.
- Wyłożyć czekoladę na sernik, można zrobić wykańczający wzorek. Oziębić w lodówce przez kilka godzin, kroić zimne, a podawać o temperaturze pokojowej.
* Mój sposób na dobrze ubitą śmietanę:
- wkładam garnek z grubym dnem, w którym będzie ubijana śmietana do zamrażarki - na jakiś czas, żeby mocno oziębić. Wyjmuję, od razu wlewam zimną śmietanę i na największych obrotach miksera ręcznego ubijam, nie przerywając ubijania, aż będzie sztywna.
- Jeśli nie ma miejsca na garnek w zamrażarce - to dobrze mieć kostki lodu, które wrzucamy np do miski - na nie stawiamy garnek - oziębiamy go - wlewamy śmietanę i ubijamy.
- Przed podaniem i krojeniem wyjąć na wcześniej z lodówki. Kroić maczając nóż w gorącej wodzie i obcierając go ręcznikiem papierowym.
SMACZNEGO!
Źródło: Przepis na spód i ser pochodzi z książki: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd"
Źródło inspiracji : http://www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz