27 listopada 2013

Temperatura piekarnika do wypieków

Poniżej podaję orientacyjne temperatury, jakie należy stosować do wypieków.
Jest to ściągawka, z której korzystam od wielu lat, a pochodzi z "Kuchni Polskiej" PWE Warszawa 1974 r.


RODZAJ CIASTA                           OKREŚLENIE TEMPERATURY            TEMPERATURA w  º C
           
Bezy                                                              letni                                                        90 - 100

Pierniki                                                          ciepły                                                        150

Lekkie ciasta spulchniane pianą
(biszkopt, ciasto piaskowe)                           ciepły                                                         160

Ciasta drożdżowe i zapiekane
pod pianą                                                 umiarkowany                                             180 - 200

Suflety, kruche ciasta, zapiekanki
z kasz i ciasta wypiekane pod przykryciem      gorący                                                  220 - 240

Ptysie, szarlotki półkruche z jabłkami          bardzo gorący                                           250 - 270

Ciasta francuskie i półfrancuskie                  bardzo gorący                                              300

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...