2 listopada 2013

Szarlotka z bezą i mielonymi orzechami



Szarlotka z charakterem. Bardzo lubię szarlotki, ale lubię, żeby coś się w nich działo. Jeśli jest tylko ciasto i jabłka - to przynajmniej z dodatkiem lodów, czy bitej śmietany. Ta jest gotowa w całości - może bardziej czasochłonna - ale uważam, że  warta jest zachodu. Dodatek orzechów powoduje, że jest w smaku bardziej kremowa, słodkawa niż kwaśna - jak ktoś nie lubi słodkich  można do ciasta dodać mniej cukru. Dla mnie jest w sam raz.

SKŁADNIKI: na blachę 23 cm x 40 cm.

1,5 kg jabłek antonówek lub renet
1/2 szklanki cukru

600 g mąki
350 g masła lub margaryny (w tym może być łyżka smalcu)
150 g cukru pudru
4 żółtka
skórka z cytryny

1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczkę cynamonu

4 białka,
250 g cukru kryształu

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść kruche ciasto*.  Podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię formując na kostkę i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Można zamrozić.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda, podzielić na cząstki, podlać wodą i krótko rozgotować, mogą zostać nie rozgotowane kawałki jabłek** - dodać cukier.
  • Orzechy zmieszać z bułka tartą i cynamonem.
WYKONANIE:
  1. Wylepić spód i boki formy - nakłuć widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 30 minut w temp 220º C.
  2. Na podpieczony spód wysypać połowę mieszanki orzechowej na to jabłka -  na jabłka plastry cienko krojonego ciasta. Posypać mieszanką orzechową i wstawić znowu do piekarnika na 220º C do zrumienienia (ja piekłam  ok.1 godzinę).
  3. Pod koniec dopiekania ubić białka - jak na bezę. Najpierw bez cukru - całkiem na sztywno. Ale jak już będą sztywne zacząć dodawać partiami cukier. Ubijać długo do rozpuszczenia cukru i uzyskania lśniącej masy. Wyłożyć bezę na upieczone ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika, zmniejszyć grzanie do 120º C  piec 30 min. Zmniejszyć grzanie do 80 º C i piec ok.30 min. Można zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  4. Ciasta nie powinno się szczelnie przykrywać, ponieważ zmięknie beza pod wpływem wilgoci z jabłek.

*na stolnicę wsypać mąkę - wyłożyć masło i dokładnie posiekać. Dodać resztę składników. Nie wyrabiać długo, ciasto trudno początkowo połączyć w całość - tylko zlepić. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, albo na całą noc. Można mrozić.
** żeby jabłka nie ciemniały, zamiast dodawać cytrynę do i tak kwaśnych jabłek, robię tak, że nastawiam garnek z odrobiną wody i obieram jabłka od razu wrzucając po jednym dwa pokrojone, pod pokrywkę

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...