SKŁADNIKI:
2 wafle - może być 1 przecięty na pół - przy dwóch nugat będzie po prostu niższy.
3 białka- ok. pół szklanki - temperatura pokojowa
1/2 szklanki wody
250 g cukru
100 g miodu
1/2 łyżeczki octu
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów włoskich grubo posiekanych
1/4 szklanki pistacji
1/4 szklanki żurawiny suszonej
1/4 szklanki moreli suszonej
PRZYGOTOWANIE:
- Zagotować wodę - na syrop.
- Przygotować naczynie do gotowania na parze. Misę z ubitymi białkami, po zaparzeniu syropem umieszcza się nad parą i dalej ubija.
- Wafle dociąć do wielkości blaszki
- W rondelku umieścić cukier - zalać wrzątkiem, dodać ocet - gotować na średniej mocy palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru. Później już nie mieszać - doprowadzić do temperatury 155 º C.
- Syrop do pożądanej temperatury gotuje się długo - najlepiej umieścić termometr cukierniczy, albo po ok. 20 min. zrobić próbę: kropla spuszczona na lodowatą wodę zamienia się w elastyczną kulkę.
- Dodać miód i razem doprowadzić do uzyskania temp. 155 º C. Uważać, bo syrop z miodem w takiej temperaturze pieni się i może wykipieć - syrop uzyskuje kolor złoto - brunatnawy.
- Pod koniec gotowania syropu - w głębokim naczyniu ubić białka na sztywno - wlewać cienkim strumieniem syrop, cały czas ubijając. Postawić nad parą -ubijać - aż będzie widać nieco zmieniającą się konsystencję masy - ok. 10 min. W trakcie ubijania masy odgarniać ją łopatką od brzegów naczynia.
- Zdjąć z nad pary i cały czas ubijając lekko przestudzić.
- Dodać wiórki i bakalie -wymieszać - wykładać od razu na wafel - wyrównać, przykryć drugim waflem. Moja masa była bardzo gęsta, po wyłożeniu na wafel rozprowadzałam ją mokrymi rękoma. Obciążyć i zostawić do wystudzenia. Potem umieścić w lodówce do zastygnięcia.
- Kroić bardzo ostrym nożem, myjąc po każdym przecięciu wodą.
SMACZNEGO!
Ładnie opakować i mogą być na świąteczne prezenty .
jak kiedyś kupiłam podobny w sklepie, to był taki zbity i twardy, a ten nugat wygląda na miękki i puszysty.
OdpowiedzUsuńJest idealny - nie traci formy podczas krojenia, a jednocześnie nie jest twardy podczas jedzenia.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dawno nie jadłam tak dobrej bakaliowej przekąski. ;) Idealna w trakcie intensywnej pracy umysłowej i świetny dodatek do aromatycznej kawy. :)
OdpowiedzUsuń