23 czerwca 2015

Tort truskawka z kiwi - dekoracja dla chłopców w stylu marynarskim
































Tort dużą ilością musu truskawkowego i kiwi - mocno owocowy, lekko kwaskowaty. przełamujący zdecydowanie słodycz lukru plastycznego, którym obłożony został tort. Przygotowany na tradycyjnym biszkopcie, z niewielką ilością masy budyniowej, która tylko oddziela mus od biszkoptu i dobrze łączy smaki.  Przygotowany na przyjęcie urodzinowe z dekoracją w stylu marynarskim -  dla chłopczyka. Polecam dekorację na torty dla dzieci, a wnętrze na każdą okazję.

SKŁADNIKI: tortownica 28 cm

biszkopt:
6 jaj - oddzielić
szczypta soli
200 ml cukru - najlepiej drobny
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej

krem budyniowy:
2 szklanki mleka
laska wanilii
5 łyżek mąki pszennej (75 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 ml)
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
250 g masła - temperatury pokojowej

mus z kiwi*:  - 1 litr musu
1,2 kg kiwi
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki zielone (np. agrestowe)

mus truskawkowy: 1 litr musu
1 kg truskawek
150 ml cukru
7 łyżeczek żelatyny (35 ml)
1/4 szklanki wody

masa maślana pod lukier:
200 g masła
600 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

lukier plastyczny: 
1 kg cukru pudru + do podsypania
1 łyżka gliceryny spożywczej
120 ml. glukozy w płynie (lub 100 g w proszku i 40 ml wody)
3 łyżeczki żelatyny (15 ml) i 30 ml wody
niebieski barwnik spożywczy

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt: piekarnik nagrzać do 170º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do wypieków. Do białek dodać sól  - ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ubić, aż masa będzie wyraźnie sztywna. Dodać po jednym żółtku mieszając na najwolniejszych obrotach miksera. Potem dodawać mąkę, po trochu przesiewając przez sitko i mieszając delikatnie łopatką. Piec ok. 50 min - do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Ugotować budyń. Z dwóch szklanek zimnego mleka odlać ok. 1/3 szklanki - wymieszać w nim oba rodzaje mąki i żółtka, tak aby nie było grudek. Do pozostałego mleka dodać rozciętą wzdłuż wanilię i wyskrobane z niej ziarenka - zagotować bez cukru. Dobrze jest zostawić w gorącym mleku na ok. 1/2 godziny, żeby laska "naciągnęła". Potem mleko jeszcze raz zagotować  wyjąć laskę wanilii, wlać wymieszane z mąkami i żółtkami mleko i zagotować, mieszając. Przykleić folię spożywczą do powierzchni tego budyniu i tak zostawić do wystudzenia - do temperatury pokojowej.
  • Zagnieść lukier z podanych wyżej składników wg instrukcji podanej w innym poście na lukier plastyczny domowym sposobem. Lukier zawinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć w pojemnik - zamknąć i zostawić, aż będzie potrzebny. Na dłużej zostawić go w lodówce, a przed użyciem, doprowadzić do temperatury pokojowej.
WYKONANIE:
  1. Krem budyniowy: masło ubić trzepaczkami, dodawać po trochu cukier puder, potem po trochu budyń - do połączenia.
  2. Mus z kiwi: kiwi obrać, pokroić w plasterki, dodać wodę, cukier i lekko podgrzać. Zmiksować blenderem - podgrzać jeszcze raz i doprowadzić do zagotowania. Dodać galaretkę, żelatynę - mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do przestygnięcia.
  3. Mus z truskawek:  truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem. Część musu -  niecałą szklankę zagotować - rozpuścić w nim namoczoną wcześniej żelatynę, połączyć z pozostałym musem i zostawić do przestygnięcia.
  4. Biszkopt przekroić na 3 części. Blaty biszkoptowe przekładać - najlepiej obejmując obręczą do ciast, ew. folią aluminiową złożoną wzdłuż potrójnie. Jedną część posmarować małą ilością kremu budyniowego, wyłożyć na to tężejący mus z kiwi. Włożyć do lodówki. Jak stężeje posmarować małą ilością kremu budyniowego, Położyć drugi blat biszkoptowy, posmarować małą ilością kremu budyniowego, wyłożyć na to tężejący mus truskawkowy. Włożyć do lodówki. Jak stężeje posmarować małą ilością kremu budyniowego, Położyć trzeci blat biszkoptowy. Tort schłodzić w lodówce.
  5. Przygotować masę pod lukier: Masło utrzeć, dodawać po trochu cukier puder, pod koniec dodać gorącą wodę. Taką masą obłożyć szczelnie cały tort, lekko wciskając w niego. Zostawić do schłodzenia, najlepiej na noc.
  6. Obłożenie: lukier plastyczny doprowadzić do temperatury pokojowej. Część rozwałkować na wielkość obejmującą górę i boki z zapasem. Pozostały lukier każdorazowo szczelnie zawijać, żeby nie wysychał. Wyjąć tort z lodówki, zwilżyć lekko wodą przy pomocy pędzla. Ułożyć lukier plastyczny, wyrównać gładząc od góry ku dołowi, lekko dociskając. Odciąć nadmiar lukru ostrym nożem - lepiej odciąć mniej niż za dużo.
  7. Dekoracja: pozostałą część lukru podzielić tak, żeby zostało na białą część sznura, resztę zagnieść z niebieskim barwnikiem - do uzyskania pożądanego koloru. Wyciąć z grubego brystolu szablon kotwicy - niebieski lukier rozwałkować i przy pomocy szablonu wycinać kotwice. Zwilżając miejsce pod kotwicę na torcie przyklejać ją. Z pozostałego niebieskiego lukru wywałkować rulon, oddzielnie z białego - uważając, aby nie pobrudzić białego lukru niebieskim. Skręcić sznur, ułożyć na torcie. Tutaj została wycięta jeszcze duża jedynka z niebieskiego lukru.
*waga kiwi na litr musu może znacznie się różnić. Bardziej dojrzałych na 1 litr potrzeba więcej, ja miałam mało dojrzałe. Nie musi być cały litr, tylko zmienić trzeba pozostałe proporcje.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...