2 kwietnia 2019

Ciasteczka digestive - pełnoziarniste herbatniki


Super ciasteczka z otrębów owsianych i razowej mąki - bardzo smaczne, rozsypujące się w ustach. Ciasteczka digestive - to  jedne wśród najczęściej sprzedawanych ciastek w Wielkiej Brytanii. Występują również polane z jednej strony czekoladą - różnymi rodzajami. Są traktowane jako ciasteczka śniadaniowe - pożywne dzięki płatkom i mące z pełnego przemiału i z minimalną ilością cukru. W przepisach często stosowane są do spodów z kruszonych ciasteczek,  ale również ciasto nadaje się jako spód do różnych wypieków, np. do sernika, czy szarlotki.

SKŁADNIKI: na  ok. 40 szt. o 6 cm.

2/3 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 100 g)
1 szklanka zmielonych otrąb owsianych* (ok. 100 g)
1/3 szklanki mąki pszennej(ok. 75 g)
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
125 g masła - miękkie
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:
  • Zlepić wszystkie składniki i  krótko zagnieść  na jednorodne ciasto. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce - nie trzeba na długo, tylko tyle żeby nie za mocno lepiło się do wałka.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 ℃. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podziurkować i wykrawać okrągłe ciastka o średnicy ok. 6 cm. Układać na papierze do wypieków, zachowując odstępy. Piec ok 12 min - do zrumienienia.
*zmielonych na strukturę podobną do mąki razowej i zmierzonych po zmieleniu

SMACZNEGO!



Źródło: Przepis z książki: Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję - wydanej przez Reader's Digest - przepis zmodyfikowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...