10 listopada 2013

Marynowana szynka pieczona

Sposób na aromatyczną, soczystą szynkę. Poniżej sposób sznurowania szynki. Dobra jest na ciepło, sos z pieczeni można zagęścić mąką i podać do ziemniaków pokrojoną w plastry z pysznym sosem. Po oziębieniu w lodówce bardzo ładnie się kroi - doskonała na kanapki. Do każdego rodzaju mięsa dodaję inne przyprawy, w inny sposób piekę - dzięki temu mam na co dzień urozmaiconą smakowo wędlinę. Polecam - to jest bardzo łatwe, smaczne i zdrowe. 

SKŁADNIKI:

ok. 1,5 kg ładnej szynki
5 ząbków czosnku

marynata:
1 - 1,2 litra wody
3 łyżki soli
5 owoców jałowca - zmiażdżyć
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
tymianek, imbir, lubczyk - po 1/4 łyżeczki

czosnek
grubo mielony czarny pieprz
sól
olej

PRZYGOTOWANIE:
  • Szynkę opłukać, umieścić w głębszym naczyniu.
  • Składniki marynaty zagotować, dodać zmiażdżony czosnek - po wystudzeniu zalać szynkę - musi być cała zakryta wodą.  Zostawić w chłodzie - lodówce na ok 2 dni.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nastawić na temp. ok. 250 C
  2. Wyjąć szynkę z zalewy, osuszyć. Oprószyć pieprzem, solą, Zasznurować mocno bawełnianym, białym sznurkiem, posmarować olejem.
  3. Szynkę owinąć dokładnie przezroczystą folią spożywczą.*
  4. Naczynie do pieczenia zalać 1 szklanką wody - włożyć szynkę i do mocno nagrzanego piekarnika - na ok. 1/2 godziny, aż pęknie na wierzchu folia. Przekręcić spodem do góry, żeby opiec spód szynki - włożyć jeszcze na ok. 1/2 godziny - jeśli woda wyparowała podlać wodą.
  5. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok. 1,5 godziny. Spróbować wbić widelec jeśli twarda piec jeszcze na trochę. W niższej temperaturze piecze się dłużej, niż wg zasady 1 godzinę na 1 kg mięsa.
  6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na ok. 15 min. Wyjąć, zdjąć folię - najczęściej sama spada. zlać rosół, można jeszcze lekko przykryć. Podawać pokrojoną w plastrach do ziemniaków lub jako wędlinę - po wystudzeniu i oziębieniu w lodówce. 
* Piekąc z folią spożywczą trzeba zadbać o to, żeby cały czas na spodzie brytfanny była woda.

SMACZNEGO!

    Związać mocno zostawiając jeden koniec krótki, a drugi długi ucięty - nie na szpulce.

    Przełożyć sznurek pod spodem szynki, przytrzymując kciukiem lewej ręki, żeby zachować odległość od poprzecznego, poprzedniego związania. 
    Przełożyć długi koniec i zacisnąć jak najmocniej.

    Tutaj wiązanie jest inne - przez przygotowaną pętelkę, przekładamy sznurek cały czas mocno ściskając.


    Zawiązana mocno szynka - mocno i szczelnie owinięta folią spożywczą.
   W czasie pieczenia folia pęka i odchodzi od mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...