13 marca 2015

Mazurek makowy z kremem czekoladowym
























Mazurek makowy na kruchym cieście z kratką, w każdym okienku nieduża rozetka z kremu czekoladowego, przybrana orzechami pekan. Cienka warstwa masy makowej - najlepsza i najprostsza - mak połączony tylko z syropem cukrowym, krem czekoladowy na bazie budyniu z czekoladą - moje ostatnie uwielbienie. Krem doskonale trzyma formę - mazurek wytrzymał prawie tydzień w chłodzie - krem wyglądał tak samo przez cały czas.. Po schłodzeniu lepiej się kroił, niż od razu po upieczeniu. Pomysł na ten mazurek powstał z niedosytu takich smaków po Świętach Bożego Narodzenia. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

SKŁADNIKI: forma 22 x 32 cm.

ciasto: - zostanie trochę na ciasteczka
350 g mąki
250 g masła
200 g cukru
szczypta soli
1 jajko 

masa makowa:
270 g maku (ok. 2 szklanki)
90 ml wody
ziarenka z 11/2 laski wanilii - 
250 g cukru
1 łyżka miodu - można pominąć
20 ml amaretto lub olejku migdałowego

krem czekoladowy:
1 szklanka mleka
1/2 opakowania budyniu czekoladowego
1 łyżka cukru
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła - temp. pokojowej

PRZYGOTOWANIE:
  • Mak zalać dwu - trzykrotnie wrzątkiem i zostawić zalany na noc. Na drugi dzień, odsączyć na drobnym sicie lub przez płótno i przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa - sitko do maku, albo 3 razy sitkiem do mięsa.
  • Na krem: ugotować budyń z 1 szklanki mleka, 1/2 budyniu i łyżki cukru. Posiekać czekoladę - wrzucić do gorącego budyniu od razu po zagotowaniu i wyłączeniu palnika. Wymieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady. Od razu przyłożyć do powierzchni gorącego budyniu folię spożywczą, szczelnie zakrywając, żeby nie utworzył się kożuch. Wystudzić do temperatury pokojowej.* 
  • Ciasto: posiekać jak najdrobniej masło z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajko i żółtko, szczyptę soli i krótko wyrobić. Zawinąć w folię i włożyć co najmniej na 30 min. do lodówki - można zostawić do następnego dnia. 
WYKONANIE:
  1. Mak: z cukru i wody ugotować syrop "do nitki"** dodać ziarenka wanilii - nie mieszać na początku zrobić tylko ruch kolisty rondlem, żeby połączył się cukier z wodą. Gotować ok. 5 min, na średnim ogniu, sprawdzić łyżką jak lukier ładnie spływa, a nie kapie - wsypać od razu mak, wyłączyć palnik. Wymieszać dokładnie, dodać amaretto, miód - zamieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Ciasto: Piekarnik nagrzać do temp. 200º C.
  3. Spód i boki na wysokość ok. 2 cm. formy -  wylepić ok. 3/4 ciasta, resztę zostawić na kratkę*** - najlepiej ponakłuwać widelcem i zapiec sam spód przed wyłożeniem maku. Wyłożyć mak, z pozostawionego ciasta robić wałeczki i układać w odstępach ok. 4 cm. Piec ok. 40 min. - do zrumienienia.
  4. Krem: Masło utrzeć na puch - dodawać stopniowo budyń z czekoladą - utrzeć na jednolitą masę. Krem od razu umieścić w worku cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i nałożyć gwiazdkę w każdy kwadracik - udekorować. 
* można włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień wyjąć wcześniej zanim połączymy z masłem. Kremy najlepiej łączą się jeśli mają tę samą temperaturę.
** lukier do tego maku nie musi być ugotowany idealnie "do nitki"
*** ja najczęściej kroję w plastry, układam jeden obok drugiego, rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...