4 czerwca 2019

Sernik na zimno z truskawkami



Podstawowy przepis na najlepszy sernik bez pieczenia. Bardzo dobry, bo na bazie zaparzonych żółtek - one mają wpływ na smak i konsystencję tego sernika. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd". Ja wykorzystuję tylko przepis  masę serową. Zmieniając proporcje lub modyfikując składniki stosuję go także jako masę do tortów i innych serników na zimno. Jest to bardzo  uniwersalny przepis, można wykorzystać do niego inne owoce, czy wylać na wierzch mus owocowy zamiast galaretki.

SKŁADNIKI: forma 23 x 30

1 kg kilogram przebranych truskawek* - schłodzić 

500 g twarogu potrójnie mielonego, albo serka śmietankowego**
7 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody lub soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 żółtka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzona

2 galaretki truskawkowe
herbatniki do wyłożenia spodu
trochę mleka do nasączenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Żelatynę namoczyć w wodzie lub soku. Żółtka rozetrzeć z solą i połową cukru - łyżką - nie ubijać. Mleko zagotować, wlewać do żółtek stopniowo - w celu zahartowania, przelać wszystko z powrotem do garnuszka i doprowadzić do temp. ok. 80. Dodać od razu napęczniałą żelatynę i szybko wymieszać, do rozpuszczenia żelatyny. Lekko przestudzić, ale ma zostać ciepłe.
  • Herbatnikami wyłożyć dno tortownicy,  każdy polać 1 łyżeczką mleka.
WYKONANIE:
  1. Śmietanę ubić na sztywno.
  2. Ser zmiksować, połączyć z masą żółtkową, skórką pomarańczową, a następnie delikatnie z ubitą śmietaną.
  3. Masę wymieszać z truskawkami, wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
  4. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody, podanej na opakowaniu. Mocno przestudzoną wylać na wierzch sernika.

* Można użyć mrożonych truskawek, ale nie rozmrażać ich. Sernik z mrożonymi truskawkami robię trochę inaczej - z większej ilości sera i  mniejszej ilości truskawek. Truskawki wkładam w masę serową  po jej wylaniu tak, że wystają trochę ponad masę i na każdą nasypuję po 1/4 łyżeczki cukru pudru i zalewam galaretką tak.

** masy twarogowej nie jest zbyt dużo, choć wyszedł wysoki - ale dodany był cały kilogram truskawek zważonych już  po przebraniu i odszypułkowaniu.

SMACZNEGO!



Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  - z niewielkimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...