6 stycznia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą

























Surówka z niewyszukanych składników - na co dzień. W okresie zimy najczęściej jako bazę do surówek używam różnego rodzaju kapust - najczęściej pekińską i białą kiszoną. Tą surówkę robiłam po raz pierwszy - bardzo smakowała do obiadu moim bliskim. Tylko kapusta, marchew, trochę cebulki i pomarańcza - która nadała jej soczystości. Dla zaostrzenia smaku dodałam płatki ostrej papryczki z młynka.

SKŁADNIKI:

1 średnia cebula
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
2 średnie marchewki
1 pomarańcza
1/4 ostrej papryczki - opcjonalnie
sól, cukier, pieprz, oliwka

WYKONANIE:

  1. Cebulkę obrać i drobno posiekać - wrzucić do salaterki - posolić i lekko posłodzić, wymieszać*.
  2. Kapustę pekińską drobno poszatkować - wrzucić na cebulę.
  3. Marchew zetrzeć na kapustę -  na drobnej tartce.
  4. Pomarańczę obrać ze skóry i dokładnie usunąć białą część - nie dzielić na cząstki, tylko pokroić na cząstki (żeby sok nie był zamknięty w błonce) i cząstkę przeciąć na trzy, czy cztery - do salaterki.
  5. Wszystko polać oliwką, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Posypać płatkami suszonej ostrej papryczki - albo drobno posiekanej świeżej.
* dobrze jak w taki sposób cebula zostawiona jest na dłużej - traci swoją ostrość - każdą sałatkę z cebulą zaczynam od tej czynności.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...