28 listopada 2015

Beza z kremem kajmakowym

Beza przełożona kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, kajmaku, daktyli i orzechów włoskich. I co tu dodać? Kto lubi bezy, nie muszę namawiać. Choć sama nie spodziewałam się takiego smaku, myślałam, że może będzie za mdły. Orzech włoski i śmietana przełamuje słodycz bezy i kajmaku - jest rewelacyjna.

SKŁADNIKI: 7 podwójnych bez 10 x 9 cm.
125 ml białka (ok.3)
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
dwie szczypty soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
100 g kajmaku - może być gotowy z puszki

garść orzechów włoskich
garść daktyli

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec bezy: Upiec bezy - wskazówki dla początkujących. Piekarnik góra/dół 150º C. W piekarniku elektrycznym można upiec je na dwóch poziomach jednocześnie. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków*, narysować na spodniej stronie papieru wielkość bezów.
  • Białka spienić, dodać szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny. Ubijać mikserem z łopatkami do uzyskania pierwszego momentu sztywności - jak zaczynają się robić sztywne zacząć dodawać po trochu cukier. Ubijać długo, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną. Masę bezową włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć kształt bezów.
  • Włożyć bezy do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C piec ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 75º C. Suszyć do całkowitego wysuszenia. Jeśli chcemy idealnie białe zmniejszyć na koniec do 50º C - wtedy nic im nie grozi.  Najlepiej robić to na wieczór i zostawić w zamkniętym, nagrzanym  i wyłączonym piekarniku.
WYKONANIE:
  1. Serek mascarpone, śmietanę, mocno schłodzić, najlepiej zamrozić garnuszek w którym będziemy ubijać śmietanę - czym bardziej zimna śmietana, tym lepiej się ubija.
  2. Oddzielnie ubić śmietanę, pod koniec dodać sól i sok z cytryny. Oddzielnie ubić serek, roztrzepać też kajmak. Do roztrzepanego serka dodać kajmak, połączyć na jednolitą masę. Za pomocą łopatki wymieszać z ubitą śmietaną, jeśli trudno będzie połączyć łopatką - włączyć na minutę mikser . 
  3. Opłukać i osuszyć daktyle, pokroić w paseczki, posiekać orzechy - dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
  4. Przełożyć kremem bezy, najlepiej niedługo przed podaniem, wierzch oprószyć kakaem.
SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...