13 kwietnia 2019

Jajka z farszem na bazie kremowego serka



Trzy rodzaje farszy - bazą jest żółtko, część białka i serek kremowy - do tego dla uzyskania trzech rodzajów farszy: burak pieczony, świeża kurkuma i koperek - ale fantazja może być nieograniczona!

SKŁADNIKI:
6 jaj*
75 g kremowego serka
sól, pieprz
sałata, świeże zioła - do przybrania

farsz z burakiem:
kawałek pieczonego buraka
świeży tymianek
chrzan tarty
natka pietruszki
plasterek cytryny

farsz z kurkumą:
łyżeczka tartej świeżej kurkumy
płatki chili
rzeżucha
pieprz - dodatkowo**

farsz koperkowy:
koperek
pół łyżeczki ostrej musztardy Dijon

PRZYGOTOWANIE:
  • Ugotować jaja na twardo, obrać, naciąć ozdobnie, odjąć górne białko, wyjąć ostrożnie żółtka. Ściąć na płasko spody - żeby postawione nie przewracały się.
  • Odcięte białka i żółtka zmiksować na pastę, dodać sól i pieprz i serek - wymieszać.
WYKONANIE:
  1. Pastę z białek, żółtek i serka podzielić na trzy części -  do każdej z niech dodać pozostałe składniki dla uzyskania różnych farszy.
  2. Na półmisek wyłożyć sałatę. Jajka najlepiej faszerować przy pomocy ozdobnej tylki***
  3. Przyozdobić natką pietruszki, gałązką kopru, rzeżuchą i plasterkiem cytryny.
* jaja najlepiej jak są bardzo świeże - wtedy żółtko jest centralnie w środku i jednakowej grubości ściany białkowe.
**pieprz zwiększa przyswajalność kurkuminy - najważniejszego składnika kurkumy.
*** małą ilość jaj faszerowałam nakładając w samą tylkę farsz, przykładałam kawałek stretch folii i wyciskałam, dociskając palcem.
SMACZNEGO!



Źródło: artykuł w czasopiśmie Twój Styl - nie mam więcej danych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...