15 grudnia 2013

Świąteczna, czekoladowa babka "grzane wino"

Pachnąca i bogata - masa marcepanowa i wino czerwone podgrzane z przyprawami korzennymi do tego skórka i sok z pomarańczy - szkoda, że nie można tych zapachów przesłać na bloga. Przy tym jest wilgotna, przełożona czekoladą połączoną z jedną warstwą pokruszonego ciasta - śmiało może występować jako tort -  baaaardzo dobra.

SKŁADNIKI: babka forma 20 cm

ciasto:
100 g mąki
1 łyżkę kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g cukru z dodatkiem wanilii*
3 jaja - nie rozdzielać
2 łyżki czerwonego wina**
100 g czekolady gorzkiej - zetrzeć
50 g mielonych migdałów

nadzienie:
125 ml czerwonego wina**
skórka otarta z 1 pomarańczy (bez białego)
1 łyżka soku z pomarańczy
40 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
175 gorzkiej czekolady
drugi krążek od dołu upieczonego ciasta - pokruszony

100 g masy marcepanowej, może być z mojego bloga
2-3 łyżki soku z pomarańczy

pod lukier:
konfitura morelowa
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody

lukier:
125 g cukru pudru
2 łyżki czerwonego wina

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia - przesiać.
  • Masło utrzeć na puch, dodać cukier z wanilią. Ucierać.
  • Dodawać po jednym jajku.
  • Miksując na średnich obrotach dodać w dwóch porcjach mieszaninę z mąką, dodając na przemian wino.
  • Na koniec dodać mielone migdały i startą czekoladę - wymieszać.
  • Przełożyć do formy - najlepiej silikonowej, albo natłuszczonej i oprószonej mąką.
  • Piec w temp. 180ºC - piekarnik elektryczny grzanie góra/dół 35 - 40 min - nie wyjmować od razu po upieczeniu, zostawić jeszcze 5 min.
  • Wyjąć z formy i wystudzić. 
WYKONANIE:
  1. Ciasto przekroić na 4 placki - drugi od dołu może być cieńszy - będzie pokruszony i dodany do nadzienia. 
  2. Nadzienie: połamać na cząstki czekoladę, zetrzeć skórkę z pomarańczy. Zagotować w garnku wino, cukier skórkę z pomarańczy i przyprawy. Zdjąć z palnika dodać sok i czekoladę - mieszać do ładnego połączenia. Pokruszyć jeden placek - dodać do masy czekoladowej - odstawić na chwilę do ostudzenia. Masa powinna być dobrze wystudzona, ale nie stężała.
  3. Marcepan umieścić w miseczce dodać łyżkę soku z pomarańczy starając się rozetrzeć, dodać jeszcze 2 łyżki - rozcierać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Montaż: spód ciasta położyć na paterze, posmarować masą marcepanową. Na nią wyłożyć połowę masy czekoladowej, położyć drugi placek - rozsmarować drugą część masy czekoladowej, położyć górny placek - lekko docisnąć. Odstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny
  5. Konfiturę morelową przecisnąć przez sitko. Zagotować wodę z cukrem i konfiturą. Posmarować babkę pędzelkiem gorącą konfiturą.
  6. Lukier: rozpuścić cukier puder w winie do uzyskania gęstej polewy. Jeśli za rzadkie dodać cukru pudru - ja dodałam jeszcze odrobinę soku z buraka ćwikłowego (starłam dosłownie łyżeczkę buraka i wycisnęłam palcami krople soku)
* Można dodać cukier waniliowy, ja trzymam wanilię w słoiku zasypaną cukrem - oddzielnie kryształem i oddzielnie pudrem.
** ja dałam słodkie gronowe własnego wyrobu

SMACZNEGO!


Źródło przepisu: Dr Oetker "Ciasta czekoladowe" babka o nazwie "Ciasto ponczowe"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...