28 grudnia 2013

Fasolka po bretońsku


























Tradycyjne polskie danie - bardzo dobry przepis - dodatek odrobiny warzyw mieszanych, pieczarki, koncentratu pomidorowego i śmietany - podkreślają smak dania. Fasola jest cennym źródłem białka, witamin i soli mineralnych oraz sposób na wykorzystanie resztek wędlin i gotowanych mięs - sprawia, że warto to zrobić. Danie jest bardzo proste i bardzo dobre i trochę zapomniane - zawsze jak zrobię, tak mi smakuje, że obiecuję sobie, że będę robić częściej.

SKŁADNIKI:

2 szklanki fasoli "Jaś"
resztki wędlin, 
plaster boczku wędzonego - dowolnie
olej do smażenia
po małym kawałku warzyw: marchew, pietruszka, seler, por
1 duża cebula
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
majeranek
sól, pieprz
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
natka z pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
  • Fasolę wypłukać, zalać wodą - najlepiej zostawić na noc. Dolać wodę w razie potrzeby, żeby cała była zanurzona w wodzie.
  • Ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła - osolić - ugotować do miękkości.
  • Wędlinę, boczek pokroić w paski.
WYKONANIE:
  1. Warzywa oskrobać, umyć i rozdrobić, cebulę pokroić w ćwiartki talarków, pieczarki w plastry.
  2. Rozgrzać olej - wrzucić warzywa - przesmażyć - dodać wędlinę - smażyć do zrumienienia
  3. Dodać do warzyw ugotowaną fasolę, zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy.
  4. Zmieszać śmietanę z mąką, rozcieńczyć trochę wodą - dodać do potrawy - zamieszać, chwilę jeszcze podgrzać.
  5.  Posypać natką z pietruszki - gotowe do podania. Dobre również na drugi dzień do odgrzania.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...