18 grudnia 2013

Barszcz czerwony - przygotowywany 3 dni wcześniej

Nie robi się typowego zakwasu buraczanego -barszcz przygotowuje się po prostu kilka wcześniej i jest wyjątkowo dobry - najlepszy jaki jadłam. Przy okazji barszczu warto parę słów o burakach - mają dużo żelaza,  przeciwutleniaczy - związków działających przeciw - nowotworowo, zawierają dużą ilość błonnika i kwasu foliowego, mają działanie zasadowe - odkwaszają organizm - samo zdrowie.

SKŁADNIKI:

1,5 kg buraków
7 cebul
5 ząbków czosnku
kwasek cytrynowy - na czubek łyżeczki
nasiona kopru
ziele angielskie,listek laurowy, sól, cukier

wywar z samych warzyw, ew.z dodatkiem grzybowego  - postny
albo wywar mięsny

sól pieprz, cukier - do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  • Buraków nie obierać, nie obcinać cienkiego korzonka, ani od strony naci - wyszorować, dokładnie wypłukać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości - najlepiej w szybkowarze albo upiec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 180º C
  • Miękkie buraki - obrać i pokroić w plastry. Czosnek, cebulę obrać. Cebulę można nadkroić na krzyż głęboko, żeby uwolnić soki. 
  • Wszystkie składniki oprócz wywarów - umieścić w dużym garnku - ze stali nierdzewnej, szklanym albo kamiennym. Zalać dużą ilością wrzątku, żeby przykryć wszystko.
  • Ma stać w temperaturze pokojowej minimum 3 dni. 
WYKONANIE:
  1. Podgrzać, czy ugotować wywar.
  2. Barszcz doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik - odcedzić - połączyć z wywarem, dodać do smaku sól, cukier, pieprz.
  3. Barszczu nie wolno gotować drugi raz - tylko mocno podgrzewać.  

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...